Våra aktiviteter

Frukost med föredrag

Lördag 19 november 2016 kl 9.30
      
Frukost med föredrag.
     
"Längs (forsknings) vägar i Afrika - Tove Rosenberg berättar om sina erfarenheter av liv, arbete och forskning i Afrika söder om Sahara."
Plats Villa Bro. 
Tove Rosendal

Frukost med föredrag

Lördag 15 oktober 201 6 kl 9.30

          Frukost med Marianne Olsson
Laxodling på Broberg
Film och föredrag
Plats Villa Bro.    

Frukost med föredrag

Lördagen 17 september 2016 kl 9.30


Gun Jarnedal berättade om

Starka kvinnor i Lysekil med omnejd.


Plats Villa Bro.

Gun Jarnedal

Frukost med föredrag

    16 april 2016 - Växter med anknytning till gamla torpargrunder med Eva Falk, botaniker. På Röe gård.


Frukost samt Sallys döttrars årsmöte

Årsmöte 19 mars 2016 i Brodalen               


Vi samlades till en trevlig och god frukost hos Eva-Lotte Theander. Frukosten övergick sedan till årsmöte.

Gun Jarnedal valdes till ordförande för årsmötet. I år hade vi många avtackningar och för detta ansvarade  Rose-Marie Salfjord och Birgitta Hofny.

Eva Olsson, avgående ordförande, Bodil Jonasson, avgående sekreterare, Lena Rydenstam, avgående styrelseledamot, Lisbet Calner, avgående valberedning, Eva-Lotte Theander, avgående valberedning samt Anna Hofny Collins, avgående revisor.

Som ordförande för året som kommer valdes Cecilie Hofny. Styrelsen 2016 består av Rose-Marie Salfjord, Gun Jarnedal Birgitta Hofny, Monika Rudbeck Brohed, Anita Hogmalm, Ing-Marie Nilsson, Nina Erlandsson och Britta Wåhlander.

Årsmötet följdes av ett kort konstituerande styrelsemöte med den nya styrelsen.

Vid pennan/Cecilie Hofny   

Tulpaner till många som tack. Lena, Lisbet, Anna, Eva, Bodil och Eva-Lotte.

Per Stenros. Gamlestan och dess gränder.

Gamlestan och dess gränder med Per Stenros

  20 februari 2016 på Villa Bro                       

Det var en snöig lördagsmorgon som Sallys döttrar fick besök av Per till vår frukost på Villa Bro.

Som start till denna text, där jag försöker återge lite av det som berättades, vill jag tillägga att det är otroligt svårt, eftersom Per har otroligt mycket att berätta om och att visa på projektorn, mängder med spännande historia.

Fortsättning följer :)

 

Frukostvärdinnan Ritva Gunnarsson med gäst Per Stenros

Monika Rudbeck Brohed. Barnböcker – personliga favoriter

Barnböcker – personliga favoriter

   Kåseri på Sallys döttrar, 23 jan. 2016 på Villa Bro    

   Av Monika Rudbeck Brohed    


  Förr fanns inte böcker i enklare hem o absolut inte böcker avsedda för barn. Bibeln med illustrationer kunde finnas. V. Rydberg berättar t.ex. att hans tidigaste minne av böcker är att han fick se ett träsnitt ur en bok som innehöll stora detaljerade träsnitt, Orbis Pictus Sensualium, som är en uppslagsbok för barn av Comenius från 1650-talet.    

                Barnbokens uppgift; Fostra gossar!    

   När böcker för barn började framställas var avsikten att ”fostra odygdiga gossar” och skrämma dem till lydnad. Gemensamt för alla är att det slutar mycket illa om gossarna inte lyder mor och far!

   En riktig klassiker bland bilderböckerna är Heinrich Hoffmanns Pelle Snusk (eller Strüwelpetter eller Drummelpetter) som kom ut 1845. Stackars Konrad som inte kan sluta suga på tummen fick båda tummarna avklippta av skräddaren som straff! Så gick det då!  

  

Andra exempel:  

   1863 Den lilla odygdsmakarenoch hans öde. Lärorika taflor för små barn. Sagor för grymma vuxna. Slutstrof ”Under denne kalle marmorsten. Hvilar Odygdsmakarn Calle sina ben”.  


1865 kom Max och Moritz, en historia i sju pojkstreck, av Wilhelm Busch. Finns utgiven 1988 i underbar översättning av Lennart Hellsing. Buspojkarna sägs vara förebilder bl. a. till serierna om Pigge och Gnidde och Knoll och Tott. Pojkarna slutar som hönsmat!

   Pojk- och flickböcker    

   1719 kom Robinson Kruse av Daniel Defoe. Den är lika omtyckt av flickor som pojkar och lär ha verklighetsbakgrund.

   En annan klassiker, men i fantasygenren, är Alice i underlandet från 1865. Författaren och matematikern Lewis Carroll skildrar här Alice som en verklig flicka och utan uppfostrande baktankar. 1983 kom en översättning av Åke Runnquist med text som bygger på svenska referenser och med Tove Janssons underbara bilder. Citat: När lillan kom till jorden, det var så kallt så göken frös”.  

  1908 gavs Anne på Grönkulla ut och blev en favorit föri flera generationersflickor under 1900-talet. Vi läste om den föräldralösa ”sprakfålen” i Avonlea och följde hennes utveckling från fosterbarn till lärarinna och mor. Astrid Lindgren var en stor beundrare.

  Två svenska författarinnor i samma tradition var Laura Fitinghoff med Barnen från Frostmofjällen (1905) och Kulla Gulla (1945) av Martha Sandwall-Bergström.

   På 1900-talet blev innehållet pedagogiskt och t.o.m. underhållande.    

  1909, Kattresan av konstnären Ivar Arosenius är en hyllning till Arosenius dotter och hustru och kom ut strax före hans alltför tidiga död i blödarsjuka.

  1 900 – Teckningslärarinnan Elsa Beskows böcker är både realistiska, idylliserande och fantasifulla och samtidigt pedagogiska. Alla har läst dem. I Pelles nya kläder från 1912, får vi veta hur det går till när ullen från Pelles lilla lamm till sist blir en fin blå kostym.  

   1924 Från Västervåg till Mälarstrand är en reseskildring i bild på Göta Kanal, städerna Stockholm o Göteborg beskrivs.


  Nonsensversen    

   1925 gav Hugo Hamilton (politiker, statsråd, landshövding m.m.) ut bilderboken För barn o barnbarn. Nonsensverser med egna teckningar, ”Hej hopperi hoppa! jag rider själv på min loppa.”


   1940-talet, barnbokens gyllene genombrottsår!    

   Under 40-talet och speciellt fredsåret 1945 kom många fantasirika och nyskapande barnboksförfattare fram.

   Gösta Knutssons första Pelle Svanslös gavs ut redan 1939 och fortsatte till 1972. Berättelsen om alla älskade kattvänner och -ovänner i Uppsala är en nyckelhistoria av den vänliga sorten.    

   Tove Jansson, allkonstnären som målade och skrev allt från poesi till romaner debuterade 1945 med sin första muminbok – Småtrollen och den stora översvämningen.    

  1945 kom även Lennart Hellsing, allitterationsmästare, rytm- och rimgeni, som arbetade tillsammans med de främsta bildkonstnärerna och tonsättarna och avled 2015 vid 96 års ålder, fortfarande produktiv.

I Lennart Hellsings Katten blåser i silverhorn, är hans dikter illustrerade av både Paul Ströyer, Stig Lindberg, Sven X:et, Olle Olsson Hagalund m.fl. och tonsatta av Georg Riedel och Lillebror Söderlund. När ”Kapten Böös slog sig lös med en nakendansös!” i Sjörövarboken gick det för långt tyckte många kulturknuttar och den råkade ut för censur och den nakna damen försågs med BH (åtminstone i USA).

  

Astrid Lindgren, vår mest världsberömda barnboksförfattare blev refuserad 1945 men kom ut året därpå på nytt förlag. Den version av Pippi Långstrump som då blev refuserad finns även utgiven med kommentarer. Den heter Ur-Pippi. Boken om Pippi Långstrump, nedskriven på begäran av min dotter Karin av hennes moder. Mycket intressant att läsa om Astrid Lindgen är biografin Denna dagen ett liv av Jens Andersen. Om Pippi som 50-åring har Stefan Mälqvist skrivit i Att väcka uppståndelse. Hur blev det när Pippi dök upp hos Tommy och Annika som medelsålders punkare?

   Till Astrids minne har ett stort pris instiftats: ALMA priset (Astrid Lindgren Memorial Award). Summan är på fem miljoner kronor och delades ut första gången 2002.

   En ALMA-pristagare är Barbro Lindgren som fick det 2014. Hon är utbildad på Konstfack och är en språklig nydanare vars stil är omväxlande realistisk eller absurd och humoristisk. Böckerna handlar om allt från existensiella frågor om liv och död, tonårsproblem, sjukdomar till helt absurda situationer.I Loranga, Mazarin och Dartanjang berättas om en helt absurd familj bestående av en gammal farfar, en pappa och en liten tjock pojke. De bor på en skruttig gård och håller sig bland annat med ett helt gäng tigrar i sin lada.


   1970 talet / Proggen    

   Under 1970 talet, när allt politiserades, skulle även barnboken göra det. Barn måste informeras om läget i världen och delta i demonstrationer. En bok som redogör för hur det var och vilka böcker som kom ut då och vilka ämnen de behandlade är Proggiga barnböcker – därför blev vi som vi blev, av Kalle Lind. Överlevt och anpassat sig till dagens samhälle har serietidningen Bamse gjort, med upphovsman Rune Andreasson. Bamse fyller 50 år i år och nu har den starka snälla björnen både fru och barn i en lycklig kärnfamilj. Väldigt mycket icke sjuttiotal!

Vid pennan/Monika Rudbeck Brohed     

Monika Rudbeck Brohed - Frukost Sallys döttrar 23 jan 2016