Sallys Döttrar Lysekil

Så började det...

 

Det är tidigt 1900- tal och det passar sig absolut inte! Men denna dag, smutsiga och trötta, efter att ha avslutat det tunga arbetet på gården, reglar mor Sofie och Fredrika dörren till bykstugan. De eldar under kitteln, värmer vatten och badar.

Bonden blir så klart ursinnig och folket i byn tisslar och tasslar om mor Sofie som badar. För de fortsätter att bada, mor Sofie och Fredrika. Och de blir fler, snart badar även mor Sofies döttrar. En gång i veckan reglar de dörren till bykstugan, värmer vatten och badar.


I eldens sken tvättar de smutsen från kroppen, vilar sina trötta lemmar. I bykstugans värme andas de ut, delar det som ligger i hjärta och tanke med varandra. Någon gång händer det att Fredrika har en bit vetekrans med sig, lite kaffe att koka. Kvinnorna njuter av kaffet, sina renskrubbade kroppar och förtroligheten i bykstugan.
 
Referat ur Kvinnor och äppelträd, 1973 av Moa Martinsson

En av mor Sofies döttrar hette Sally. Hon hade i sin tur ett antal döttrar…  

Moa Martinsson

En dag börjar några kvinnor sin lördagsmorgon med att äta frukost tillsammans. Det är tidigt 2000-tal, det är en regnig och kall höstdag, men denna dag eldas det i spisen och värmen sprider sig i den stora, vackra glasverandan i Villa Bro. Frukostbuffén står framdukad med kaffe, nybakat bröd, yoghurt och frukt. När den sista kvinnan anlänt och alla samlats kring bordet, sluts de båda glasdörrarna kring kvinnorna.

Över kaffekopparna och frukostäggen andas de ut, de öppnar upp och delar det som ligger i sina hjärtan och tankar. Skratten dansar klingande och bullrande på verandan. Rummet fylls av kvinnornas berättelser om drömmar, sorger och glädjeämnen. Erfarenheter byts, kretivitet och handlingskraft skapas.

Dessa kvinnor är Sallys döttrar, dessa kvinnor är vi. Och vi fortsätter att träffas för att äta frukost tillsammans på glasverandan...

 
... och det finns alltid plats för en Sallydotter till!