Historiska

Berättarkväll med tema Böcker 2018-10-02

Tisdagen den 2 oktober 2018 kl. 18.00

Gun kommmer att kåsera om "Sägner".

Tack Birgitta Hofny för ett supertrevligt värdskap.

//Cecilie

 

Berättarkväll med tema Böcker 2018-04-16

Måndag 16 april 2018 kl 18.00.

Berättarkväll med Gun Jarnedal. Bok-kväll.

Ta med en favoritbok och dela med dig om tips eller kom och lyssna.

Tack Birgitta Hofny för ett supertrevligt värdskap.

//Cecilie

Berättarkväll med tema Ordstäv & Talesätt samt Spökerier 2017-11-07

Tisdag 7 november 2017 kl 18.00 Berättarkväll 
Tema Ordstäv & Talesätt samt Spökerier 
 
Vi var 20 st som mötte upp och hade det mysigt i höstkvällen på Röe gård.
Tack Gun Jarnedal och Annika Rockström och alla som kom :)
 

Berättarkväll med tema Hösttraditioner 2016-10-04

Tisdagen 4 oktober 2016 kl 18.30

Berättarkväll med Gun Jarnedal.

HöstTraditioner.

Plats Röe gård.

Tack Gun för ditt engagemang och kunskap

Berättarkväll med tema Dan Andersson - 20160307

Eva Olsson och Barbro Fernfors
7 mars 2016 kl 18.30
Berättarkväll på Villa Bro.
Visor och tonsatta dikter av Dan Andersson och Nils Ferlin.
Barbro Fernfors och Eva Olsson
 
Vi samlades på vårvinterkvällen, 15 kvinnor från olika håll och kanter, på Villa Bro. Kvällen startade med en god spenatsoppa och knäckebrödsmörgås inramat av mycket prat och skratt.
Kvällens underhållare var Barbro Fernfors och Eva Olsson. Barbro sjöng vackert och stämningsfullt visor av Dan Andersson och Nils Ferlin. Eva läste mellan visorna delar av de båda konstnärernas levnadshistoria. Intressant och bra.
Tack Barbro och Eva. Tack Villa Bro. Tack till oss alla som kom.
 
Vid pennan/Birgitta Hofny

Berättarkväll med tema ordspråk och ordstäv - 20160216

Ett urval av medlemmar från berättarkvällen på Villa Bro 16 februari 2016

Årets första berättarkväll hade temat – Ordspråk och talesätt. Fjorton personer valde att tillbringa kvällen på Villa Bro och diskutera dessa begrepp.

Värdshusets Lena Mossberg hälsade alla välkomna och bjöd på smörgås som hon själv anrättat efter ”mormors recept” och muffins som hon bakat med björnbär plockade i de nära bergen. Det var en ny erfarenhet för Lena att fungera som ”smörgåsnisse”.

Så blev det dags att slå sig ner i fåtöljer och soffor i den mysigt vintermörka salongen och lyssna på kvällens styrande berättare Gun Jarnedal. Gun hade förberett sig väl och hade lånat all tillgänglig litteratur i ämnet på biblioteket. Det blev en rejäl trave böcker och dessutom hade hon tidningsurklipp och anteckningar som hon samlat från tidigare tillfällen. Först fick vi veta att det var skillnad på ordspråk, ordstäv och bevingade ord. Det är inte alltid enkelt att reda ut vad som är vad.

Ordspråk är ålderdomliga och kommer från många olika länder. De är slagkraftigt formulerade och uttrycker en allmängiltig livsvisdom . Källan är ofta Bibeln eller andra urkunder. Som exempel; Behandla andra som du själv vill bli behandlad (Lucas 6:31).

Ordstäv är mer folkligt burleska och tvetydiga med en påhängd svans som extra knorr. Ex: Snyggt men inte pråligt, sa fan, målade svansen gräsgrön, (Fredrik Ström, Svenska ordstäv).

Enklast att skilja från de andra är ”Bevingade ord (Pelle Holm), aforismer och tänkespråk. T.ex. Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket, (Churchill). Men vem har så klokt sagt: Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete.

Alla deltog med egna tankar och definitioner både från Sverige, Finland, Norge och Danmark. Anna Hofny Collins berättade t.ex. att talesättet ”att ana ugglor i mossen” kom från 1600-talets Danmark och ansågs komma av folktron att döda barn (mylingar), som begravts i en mosse, gick igen i form av mossugglor. Det låg alltså en hund begraven....! https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ugglor_i_mossen

Gun avslutade med att berätta sagan om hur man framgångsrikt ”kokar soppa på en spik”. En väldigt nyttig kunskap för den som kan det. Bara man har rätt spik?

Vid pennan/Monika Rudbeck Brohed

Berättarkväll med tema SAGOR - 20151103

Gun Jarnedal berättar kunnigt om Tove Janssons liv och verk, på Sallys döttrars berättarkväll.

Denna berättarkvällen berättade Gun Jarnedal om den fantastiska Tove Janssons liv och verk. Ritva Gunnarsson läste högt ur en muminbok, på sitt underbara sätt. Det var mycket intressant med en hög mysfaktor, där vår Sally- grupp satt med mörkret utanför och brasan brinnande i kaminen, i glashuset på Villa Bro.

Tack alla inblandade.

Vid pennan/Cecilie Hofny

Berättarkväll med tema Kapare - 20151013

Gun Jarnedal och Cia Säll, projektledare Business to Heritage B2H/Skagerraks Kapare

13 oktober 2015 kl 18.30 träffades många Sallys döttrar på Villa Bro i en vacker höstkvällssolnedgång. Det var berättarkväll om Skagerraks kapare, spännande och fantasieggande berättade Gun Jarnedal och Cia Säll om personer som Lasse i Gatan, Lars Gathenhielm, och hans fru Ingela, som hade kaparbrev och verkade under Karl XII. Lars dog endast 28 år gammal men förde in flest kapade fartyg till Göteborg än någon annan kapare. Gun berättade om historier om Lars, där han påstods "gå igen" som gast. 

Vi fördjupar oss i livsbetingelserna i Bohuslän under 1700-talet, livet var svårt och många hade det eländigt och tog det arbete som erbjöds, vare sig det var som sjöman på kaparskepp eller annat.

Cia hade en uppsydd klänning, en replika av en 1700-tals klänning. Detta kunde vara vad en borgarfru i staden klädde sig i (med hjälp) för att gå ut i staden för att handla. En vardagsklänning i det nymodiga bomullen som skeppades hit på Ostindiefarare. Jätteroligt att få se, samt stämningsfullt ihop med alla berättelser. En härlig kväll med nya och gamla vänner. Tack Gun och Cia.

/vid pennan Cecilie Hofny

 

 

Berättarkväll med tema Kapare på Bohusläns museum - 20150303

3 mars var berättarkvällen förlagd till BOHUSLÄNS MUSEUM I UDDEVALLA. Temat var SKAGERRAKS KAPARE. Officiellt program 17.30-20.00

Kl.17.30 var det föredrag och presentation av studiehandledningen om Skagerraks kapare. Medverkande var Cia Säll-Lantz projektledare, Marika Russberg, Ann-Marie Brockman, Elisabeth Corsander, Malin Husar, Helle Andersen, Kerstin Thuresson och Ajna Praesto

Berättarkväll med tema SAGOR - 20150121

21 januari var temat SAGOR. Gun introducerade och berättade om bland andra Elsa Beskow och hennes liv och verk. Vi alla berättade om de sagor och berättelser som lämnat intryck och inspiration hos oss.