Fistulasjukhuset

En av de organisationerna som får ekonomisk hjälp av Sallys döttrar, är Fistulasjukhuset i Etiopen. De har specialiserat sig på att ge hjälp till kvinnor med förlossningsskador. Det finns flera skäl till varför kvinnorna skadas.

En orsak är att kvinnorna föder barn trots att deras kroppar inte är färdigväxta och barnens huvuden är för stora för att födas fram normalt. Resultatet blir att barnen dör i livmodern och att kvinnorna drabbas av  skador s k ”fistlar” i inre organ. Idag behandlar sjukhuset som stöds av organisationen ca 3000 patienter per år och vänder sig framför allt till fattiga kvinnor. För att nå kvinnorna ute i byarna har man också startat en uppsökande verksamhet för att förebygga skador. Sjukhusen utbildar också barnmorskor för att ge kvinnor på landsbygden tillgång till mödra- och förlossningsvård.

2009 fick grundaren dr Catherine Hamlin Right livelihood priset för att under 50 år ha behandlat patienter och gett många tusen av Afrikas fattigaste kvinnor hälsan, hoppet och värdigheten åter.

Detta är ett exempel på att personligt engagemang och att man med hjälp av många människor kan uträtta storverk. Vi, inom Sallys döttrar är stolta och glada över att kunna bidra till deras viktiga arbete.

Vill du läsa mer om deras arbete och kanske ge ett eget bidrag, gå in på www.fistulasjukhuset.se